RSS

MGA: Počni da otkrivaš svemir (22-29. april AKCIJA!)

23 апр

 

 

Međunarodna godina astronomije

Pre tačno četiri veka, 1609. godine, Galileo Galilej je usmerio teleskop na noćno nebo i počeo da ga sistematski izučava. Iste godine Johan Kepler je objavio prva dva od tri svoja zakona kretanja planeta. U znak sećanja na ove istorijske događaje, na predlog UNESCO-a, Ujedinjenje nacije su 2009-tu godinu proglasile za Međunarodnu godinu astronomije (MGA).

Astronomija

Od prve svoje svesne misli čovek je želeo da sazna kakav je svet u kome živi, kako je nastao i zašto uopšte postoji. Upravo ta ljudska želja za znanjem i upoznavanjem prirode koja ga okružuje stvorila je jednu od najstarijih nauka – astronomiju.

Danas znamo da je svaki naš atom i svaka stvar koju dodirujemo nekada bila deo jedne davno zaboravljene zvezde, iste one od koje je nastalo i Sunce. Takođe, znamo koliko je svemir veliki a mi mali – ali znamo i koliko je moćan ljudski um koji otkriva tajne tog ogromnog prostranstva.

Више о овој теми читајте на: http://www.astronomija.co.rs/meunarodna-godina-astronomije/497-mga-pocni-da-otkrivas-svemir-akcija.html

 
1 коментар

Објављено од стране на 23. априла 2009. инч Најаве догађаја

 

Један одговор на “MGA: Počni da otkrivaš svemir (22-29. april AKCIJA!)

  1. Југослава

    28. априла 2009. at 10:25

    Идеја да обележите светску годину астрономије је одлична. Ево малог прилога: http://drugocetiri.spaces.live.com/

     
 
%d bloggers like this: