RSS

Мирослав Антић

22 сеп

mika-antic1

  „Чуперак косе обично носе

неко на оку, неко до носа,

ал’ има један чуперак плави

замисли где: у мојој глави.“

Наградно питање: Познајете ли тинејџера који не зна да су ово стихови из песме „Плави чуперак“ Мирослава Мике Антића. Ако таквог успете да пронађете, водите га до прве библиотеке, а награда ће вам бити осећај да сте нешто лепо учинили за неког драгог.

„Вечити дечак“ српске поезије овом песмом уселио се у срца оних управо први пут заљубљених, али и свих оних који су некада то били. Збирка песама „Плави чуперак“ је јединствен пример љубавне поезије за децу и његова најпознатија и најпопуларнија књига.

Рођен је у Мокрину 14. марта 1932. године (Преминуо је 24.06.1986.). Основну школу завршио је у Мокрину, гимназију у Кикинди и Панчеву. Студирао је славистику у Београду, радио као новинар, бавио се и филмском режијом, као и писањем сценарија.

Једном приликом је изјавио „Био сам нормално дете, боксовао сам, за мене је поезија била којештарија. Дуго сам мислио да то пишу само ћакнути, ударени.“ Шта га је подстакло да ипак почне да пише стихове не знамо, али прву песму („Мајка“) објављује већ са 16 година. Прву књигу песама „Испричано за пролеће“ објавио је 1950. године, а прву књигу песама за децу „Насмејани свет“ 1955.

Као песник, за 35 година стваралаштва, објавио је више од 30 књига. Најзначајнија дела су му збирке песама: „Испричано за пролеће“, „Плаво небо“, „Гарави сокак“, „Концерт за 1001 бубањ“, „Плави чуперак“, „Последња бајка“, „Насмејани свет“, „Шашава књига“, „Прва љубав“, „Свашта умем“…

 
1 коментар

Објављено од стране на 22. септембра 2009. инч Биографије

 

Један одговор на “Мирослав Антић

  1. Тамарица

    14. марта 2012. at 09:14

    Лепо, лепо. Поготово ми се свиђају стихови. 🙂

     

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: