RSS

Јован Стерија Поповић

22 сеп

 

sterija

Оснивач српске драме и један од најбољих српских комедиографа

Родио се у Вршцу 13. јануара 1806. године. Од малена је био болешљив, са атрофираном левом руком. Отац му је био трговац, Грк пореклом. Отац је желео да му син постане трговац, да настави породичну традицију, а мајка је била упорна да настави школовање. То је била и Јованова жеља, јер није желео да се бави трговином.

Школовао се у Вршцу (нижа гимназија), вишу гимназију завршио је у Темишвару, где пише и прве стихове. Школовање наставља у Пешти, где студира филозофију. Ту 1827. пише своју прву драму „Невиност или Светислав и Милева“, затим и другу „Милош Обилић“, као и роман „Бој на Косову“. Након Пеште, у Кежмарку (у Мађарској) завршава права, а по повратку у Вршац ради као професор латинског, а затим адвокат.

Године 1830. пише своју прву комедију „Лажа и паралажа“ Затим следе комедије: „Покондирена тиква“, „Тврдица“ (или „Кир Јања“), „Зла жена“, као и шаљиви роман „Роман без романа“. Сматра се да су његове драме и романи знатно слабији од комедија.

У јесен 1840. пријављује се за професора права на лицеју у Крагујевцу. Тамо проводи две године, а затим прелази у Београд.

И поред изузетне културно-просветне активности (учествује у оснивању Друштва сербске словесности и Театра на Ђумрику), Стерија не запоставља писање, па објављује комедије и шаљиве игре „Женидба и удадба“, „Превара за превару“, „Симпатија и антипатија“, “Џандрљиви муж“, …

Последње године живота проводи у Вршцу, где пише трагикомедију „Родољупци“, комедију „Београд некад и сад“ и књигу песама „Даворје“.

Умро је у педесетој години, 10. марта 1856.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 22. септембра 2009. инч Биографије

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: