RSS

Игрица која децу упозорава на опасности које вребају на Интернету

26 нов

 

untitled

 

Двоје деце се запутило у легендарни E-град кроз дивљину негостољубиве шуме. Да би дошли до примамљивог насеља, они морају добро да упрегну ‘кликере’, јер је шума пуна лавирината и стазица дуж којих вребају разне замке…

Ово је сценарио едукативне онлајн игрице "Кроз дивљу шуму интернета", која је деци, родитељима и просветним радницима однедавно доступна и на српском језику на адреси

www.wildwebwoods.org.

Прва тог типа на Старом континенту, игрица Савета Европе прати принципе Конвенције о заштити деце од сексуалног искоришћавања и злостављања. У забавној атмосфери бајке малишани се спремају за ‘информатички живот’ – уче основна правила безбедног сурфовања ‘широм света разапетом мрежом’, како да препознају опасне ситуације на Интернету и како да на њих реагују одговорно.

Игрица указује и у којим ситуацијама и како деца могу да учине доступним другима информације о себи, попут имена и презимена. Један од корака јесте и попуњавање формулара којем полу припадате, уз упозорење да лажно представљање у том смислу може да буде злоупотребљено.
"Такође, деца се упознају и са основним људским и дечјим правима. Кроз различите ситуације им се даје до знања када и како могу да употребе одређено право", објашњава за "Политику" Марко Караџић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права.

У свакој фази ове симпатичне игрице дете мора да испуни одређене задатке и освоји новчић који му даје могућност да учествује у одређеној ситуацији чији је исход едукативан. Парица вам може пружити могућност да бесплатно користите различите садржаје интернета.
"Међутим, онда схватите да иза тога што се некад чини веома доступно и примамљиво може да се крије нешто што касније од самог учесника у Интернет комуникацији може да направи жртву или га одвуче у криминал", каже Марко Караџић и додаје да је јако добро кад и одрасли (родитељи или учитељи) учествују у игрици.
"За њих је направљено посебно упутство са конкретним решењима шта у свакој од ситуација могу да објасне деци", каже Караџић.

Извор: MONDO

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 26. новембра 2009. инч Вести

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: