RSS

ДУШКО РАДОВИЋ

30 нов

”Пре него што кренете да тражите срећу, проверите – можда сте већ срећни. Срећа је мала, обична и неупадљива и многи не умеју да је виде.”

radovic_dusan

Душко Радовић, песник, писац, новинар, афористичар и ТВ уредник, је рођен 29. новембра 1922. године у Нишу. Био је главни уредник „Пионирских новина“, уредник Програма за децу Радио-Београда, уредник Програма за децу Телевизије Београд, уредник листа „Полетарац“, новинар „Борбе“ и од 1975. године био је уредник Студија Б. Кажу да је писао: „приче и песме, најаве и одјаве, сонгове и скечеве, куварице и сликовнице, афоризме и рекламе, синопсисе за филмове и прославе, пароле за акцију градске чистоће, текстове за матичаре…“

Неке од његових песама су постале хитови за децу у извођењу Дечијег хора „Колибри“: Мрак, Шта је на крају, Песма о млеку, Татин музичар, Здравица (Све што расте хтело би да расте…)

Најширој публици је познат по афоризмима којима је будио Београђане на таласима Радија „Студио Б“, који су касније објављени у три књиге „Београде добро јутро“.

Познатија дела: Капетан Џон Пиплфокс (1953), радио-игра; Поштована децо (1954), песме; Смешне речи (1961), песме; Причам ти причу (1963), песме и приче; На слово, на слово (1963-1965), телевизијска серија; Че, трагедија која траје (1969. са М. Бећковићем), поема; Вукова азбука (1971), песме; Зоолошки врт (1972), песме; Београде, добро јутро 1 (1977), афоризми; Београде, добро јутро 2 (1981), афоризми; Понедељак, Уторак, Среда, Четвртак (1983), поезија и проза за децу у четири књиге; Београде, добро јутро 3 (1984), афоризми…

Дела овог аутора превођена су на све значајније светске језике.

Радовић је добитник наших најугледнијих награда: Невен, Младо поколење, Награде змајевих дечјих игара, Награде стеријиног позорја, Седмојулске награде, као и дипломе Међународне организације за дечју књижевност Ханс Кристијан Андерсен.

Умро је 16. августа 1984. године у Београду.

 
Коментари су искључени на ДУШКО РАДОВИЋ

Објављено од стране на 30. новембра 2009. инч Биографије

 

Затворено за коментаре.

 
%d bloggers like this: