RSS

На крају 2009.

23 дец

 

2009. година одбројава последње дане. Право је време да се сведу рачуни, па и они статистички, који се тичу наше школске библиотеке.

У 2009. години смо набавили 133 нове књиге. То су, већином,  нови наслови издавачких кућа Лагуна и Креативни центар, намењени деци и одраслима.

Поред тога, за потребе наставника набављено је око 200 уџбеника и приручника.

У току године издато је 4640 књига, као и 309 уџбеника и приручника.

2009

 

Рад са ученицима

Васпитно-образовна делатност школског библиотекара константно је остваривана у оквиру рада са ученицима: упознавање са радом школске библиотеке и са библиотечким фондом; упознавање с врстама библиотечке грађе и оспособљавање за њено самостално коришћење; упознавање са пословима библиотекара; пружање помоћи при избору литературе и друге грађе; остваривање програма образовно-васпитног рада с ученицима у школској библиотеци; испитивање потреба и интересовања за књигом и другом библиотечком грађом; формирање навика за самостално налажење потребних информација и развијање читалачких способности; развијање навика за чување, заштиту и руковање књижном грађом; пружање помоћи ученицима у организовању самосталног рада ван школе; развијање метода самосталног рада уз коришћење књижног материјала; укључивање у рад библиотечке секције и пружање помоћи у остваривању њеног програма рада…

У оквиру ових активности посебно су одржани часови у библиотеци за ученике првог разреда са циљем упознавања са радом школске библиотеке, упознавања правила понашања и популаризацијом читања; за ученике трећег разреда, са темом Препоручујемо за читање; а ученици петог разреда организовано су обучавани да користе енциклопедије као изворе знања.

У склопу библиотеке радила је библиотечка секција „Млади библиотекари“ која је окупљала ученике од IV до VII разреда.

Сарадња са наставницима

У оквиру сарадње са наставницима планирана је набавка књижне грађе у складу са потребама (уџбеници и стручна литература); информисани су стручни активи о набавци нове стручне литературе за предмете, дидактичко-методичке и педагошко-психолошке литературе и припремана је књижна и некњижна грађa и дуги материјали за потребе редовне, додатне и допунске наставе, слободних активности и других облика образовно-васпитног рада.

Културна и јавна делатност

Реализоване су и активности планирања и реализације културне и јавне делатности школске библиотеке у оквиру планираних активности на нивоу школе: обележени су Дани школе, школска слава Свети Сава, Дан матерњег језика 21. фебруар, Светски дан књиге 23. април, организована је сабирна акција на крају школске године (са акцентом на сакупљање домаће лектире), учествовали смо у манифестацијама „Песничка штафета“ и „Читалачка значка“, у организацији Градске народне библиотеке; припреман је и сакупљан материјал за школски сајт; направљен је и посебан информативни Блог школске библиотеке на интернету…

 

Посебну захвалност дугујемо…

Хвала члановима библиотечке секције (V и VI разред) на помоћи приликом пописа и ревизије библиотечког фонда.

Хвала ученицима III 3 на књигама које су ове јесени несебично поклонили школској библиотеци.

PICTURE 003   DSCN6153[5]

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 23. децембра 2009. инч У библиотеци

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: