RSS

Међународни дан писмености (International Literacy Day) – 8. септембар

06 сеп

Организација УН за образовање, науку и културу – Унеско, прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености још 1967. да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важности читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини. Осим тога, Генерална скупштина УН је прогласила десетогодишњи период, од 2003 до 2012. године, за декаду у којој ће се посебна пажња посветити овом глобалном проблему.

fn-unesco-logos

sep8_int_lit_day_logo     UNLD

Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост. Две су декларације отишле још даље, тако је у Декларацији из Персеполиса (1975.) речено: „Писменост није сама себи сврха. Она је темељно људско право”, а Хамбуршка декларација из 1997. наглашава како је писменост, која у ширем смислу обухвата знање и вештине које су потребне свима у свету брзих промена, једно од основних људских права.

Најновији подаци Унеска показују да је око 776 милиона одраслих људи у свету неписмено. То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише.

Како наводи светска организација у извештају објављеном поводом Светског дана писмености, две трећине од тог броја чине жене.

Према подацима којима располаже Унеско, чак 75 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је напустило.

Подаци УНЕСКО-а из 2006. године говоре да 75 одсто неписмених становника живи у подсахарским земљама, где женска деца уопште не иду у школу, а следе југозападна и источна Азија и арапске земље.

У Србији је међу образованима највише оних са средњом школом, док је са високим образовањем свега 6,5 одсто становника.

Највиша стопа неписмености бележи се у јужној и источој Србији, а поред младих угрожени су и одрасли, углавном жене, изнад 50 година.

Истраживања које је спровео Институт за педагошка истраживања 2008. у Србији показују незадовољавајући ниво језичке писмености међу основцима.

Према резултатима истраживања код ученика VII и VIII разреда 2008. године:

– 80 % основаца греши у формулацији реченице

– 75 % неправилно користи знакове интерпункције

– 25 % у истом тексту користи ћирилицу и латиницу, док 15 % основаца у текстовима користи симболе преузете са интернета и мобилних телефона

– 33 % њих погрешно користи велико слово, што се може приписати утицају правописа енглеског језика

Концепт писмености некада је подразумевао савладавање вештине читања и писања. Од шездесетих година XX века приступа се функционалном описмењавању, које подразумева да особа има могућност да исправно чита, пише и говори уз разумевање, као и да има познавање потребних вештина споразумевања.

Према дефиницији Пројекта међународне писмености одраслих (ИАЛС) писменост се дефинише као прозна писменост (разумевање и коришћење информација добијених из текстова), документациона писменост (информације које се налазе у различитим формуларима) и квантитативна писменост (разумевање, на пример, извештаја о стању на рачуну у банци, одређивање пореза, камата и др).

Резултати истраживања и даље показују колико је оних који не поседују елементарно знање писања и читања. Поред младих, образовање, односно пуна писменост одраслог становништва сада је и у развијеним земљама једна од основних тема, јер глобализација светске економије захтева писмене раднике.

Крајем 20. и почетком 21. века на светску сцену „ступа“ и такозвана нова писменост, односно информатичко описмењавање, експлозија нових форми комуникација у врло кратком временском периоду. Ту предњачи развој онога што се назива „Mass Self Communication“ (МSC), односно масовна индивидуална комуникација. Технички гледано, МSC је интернет, али исто тако и свет комуникације мобилним телефонима.

 
1 коментар

Објављено од стране на 6. септембра 2010. инч Вести

 

Један одговор на “Међународни дан писмености (International Literacy Day) – 8. септембар

  1. Живадинка

    7. септембра 2012. at 22:22

    Друг Тито је говорио, тако се званично извештавало шездесетих година у Југославији, да је први 100% описменио све грађане. А сада се испоставило да 1.500.000 Срба нема основну школу! А где су остали Југовићи? Сигурно и међу њима има бар „неколицина“ који не умеју да сричу. Па, шта се заправо збило? Да није неко нас лагао? Изгледа да јесте.

     

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: