RSS

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА (European Day of Languages) – 26. септембар

24 сеп

Још је стара латинска пословица “Колико језика говориш, толико људи вредиш.” (Quot linguas calles, tot homines vales.) јасно говорила о важности познавања страних језика.

Савет Европе је 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар као Европски дан језика. То је учињено крајем године, коју су Савет Европе и ЕУ, прогласили Европском годином страних језика, са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе, које морају бити очуване и неговане. Тиме би се остварио циљ – побољшање комуникације и разумевања међу европским народима.

EuropeanFlags-600    untitled

И овог 26. септембра треба подсетити да учење и знање више језика отвара више могућности за друштвени и економски ангажман људи, руши предрасуде и баријере међу људима, што доприноси лепшем и квалитетнијем животу свих грађана.

Идеално би било када би сваки човек уз свој материњи језик познавао барем још два страна језика. Један од њих би требало да буде енглески језик, који је данас готово неопходно познавати, невезано за узраст, професију или друштвени статус. Познавање енглеског језика у савременом свету све више постаје потреба, попут употребе универзалног језика. То је језик Интернета, језик компјутера, без њега се не могу обављати многи послови. Енглески језик је језик пословних људи, језик комуникације у свету, језик који може скоро свако разумети.

 

Према актуелним статистикама само трећина одраслих у ЕУ говори два или више страних језика. Ипак 60 % ученика у вишим разредима учи најмање два језика. Предводници у учењу страних језика су Чешка, Финска, Холандија и Луксембург.

Занимљиво је да, упркос опште прихваћеном мишљењу, најраспрострањенији језик на свету није енглески него мандарински кинески, којим говори више од милијарду људи. То и није чудо кад се зна да га користе становници најмногољудније земље на свету – Кине.

Енглески језик, којим говори 508 милиона људи, је на другом месту, али је зато службени је језик у највише држава на свету.

Хинду језик је на трећем месту. Њиме говори 497 милиона људи и први је језик у Индији.

На четвртом месту је шпански језик. Њиме говоре становници скоро свих држава у Латинској и Централној Америци, а наравно и у Шпанији.

Руски језик је на петом месту. Један је од шест језика УН-а, а њиме не говоре само у матичној држави, већ и у Белорусији и Казахстану.

На шестом је месту арапски језик. То је један од најстаријих језика на свету. Говори се на Блиском истоку у државама као што је Саудијска Арабија, Кувајт, Ирак, Сирија, Јордан, Либан и Египат.

Седми је бенгалски језик. У Бангладешу, држави са преко 120 милиона становника, сви говоре бенгалски. А како је Бангладеш окружен Индијом у којој популација расте незамисливо брзо, број људи који њиме говоре све више расте.

Португалски језик је на осмом месту. Распрострањен је широм света захваљујући славним истраживачима као што су Васко де Гама и принц Хенри Навигатор. Како је Португал врло рано узео учешће у игри истраживања света, овај језик се данас говори и у Бразилу, где је и национални језик, затим у Макау, Анголи, Венецуели и Мозамбику.

Малајски или индонезијски језик на деветом је месту, користи се у Малезији и Индонезији. Уствари, јако је пуно дијалеката малајског, а индонезијски је један од њих и то најпопуларнији.

Последњи међу 10 најраспрострањенијих језика света је француски језик. Француским се, поред Француске, говори у Белгији, Канади, Руанди, Камеруну и Хаитију.

Занимљиво!!!

Један Грк, функционер Европске уније у Бриселу, говори 42 језика и спрема се да почне учењејош три.Више о томе на адреси:

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/81500/Funkcioner-EU-govori-42-jezika

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 24. септембра 2010. инч Вести

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: