RSS

Зашто школски библиотекари воле октобар

20 окт

„Октобар је почиње сезона киша…“ – каже певач, а ја кажем да је право време да свратите до школске библиотеке, изаберете књигу и да се, док је напољу тмурно, кишовито и хладно, у топлој соби посветите читању.

Октобар је, иначе, месец посебно драг школским библиотекарима, из више разлога:

1.   Октобар је месец који се од 2008. године обележава као Месец школских библиотека, International School Library Month (ISLM). Библиотекарима широм света остављено је на вољу да у току тог месеца изаберу најбоље време (дан, недељу или чак цео месец) у оквиру својих активности, да би указали на важност школских библиотека.

2.   Последњи понедељак у октобру, од 1999. године, Међународно удружење школских библиотекара, International Association of School Librarianship (IASL) обележава као дан школских библиотека, сваке године са другачијом темом око које се организују активности прославе. Ове године тај датум је 25. октобар, а мото за 2010. годину гласи: Diversity Challenge Resilience: School Libraries Have it All, или Различитост, изазов, прилагодљивост: Школске библиотеке имају све то.

3.   У Србији Друштво школских библиотекара ове године обележава Дан школских библиотека Смотром стваралаштва школских библиотекара, 25. октобра у Новом Саду: радно – одржавањем акредитованог семинара, на ком ће школски библиотекари представити своје најбоље радове на више тема везаних за посао библиотекара; и свечано – доделом награда „Мина Караџић“, које се од 2007. сваке године додељују најбољим школским библиотекарима и библиотекама.

4.   Октобар је и месец који школски библиотекари, као и многи други љубитељи књиге, жељно ишчекују због Сајма књига у Београду. Овогодишњи 55. по реду траје од 25. до 31. октобра. (http://www.beogradskisajamknjiga.com/active/sr-latin/home/tekuci.html)

5.   И за крај занимљивост: у понедељак 18. октобра стартовао је први електронски акредитовани семинар за школске библиотекаре „Школска библиотека пред изазовима информационог друштва“, осмишљен од стране школских библиотекара, под покровитељством Друштва школских библиотекара.

 
Коментари су искључени на Зашто школски библиотекари воле октобар

Објављено од стране на 20. октобра 2010. инч Вести

 

Затворено за коментаре.

 
%d bloggers like this: