RSS

Ново у библиотеци: Правописни речник и Популарна лингвистика

04 нов

Након продајне изложбе књига Издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада, која је јуче одржана у нашој библиотеци, можемо се похвалити новим вредним књигама.

Поред раније купљеног Прометејевог „Великог речника страних речи и израза“ Ивана Клајна и Милана Шипке, набавили смо и ПРАВОПИСНИ РЕЧНИК СРПСКОГ ЈЕЗИКА СА ПРА­ВО­ПИ­СНO-ГРАМАТИЧКИМ САВЕТНИКОМ.

То је нови велики лексикографски пројекат Издавачке куће „Прометеј“. На његовој реализацији ангажовани су наши истакнути лингвисти др Милан Шипка, академик Иван Клајн,  са групом млађих сарадника магистара лексикографије.

Оваква је књига потребна свима  који пишу, а који при писању наилазе на недоумице које неће моћи решити само уз помоћ  Правописа, а овако ће уз сваку реч и израз лако наћи како их треба писати, с ознакама које ће их упутити на објашњења зашто је тако правилно, тј. на одговарајуће правописно (или граматичко) правило, што се даје у кратком прегледу на крају (у посебном поглављу).

Иако главни наслов Правописног речника сугерише да се ради искључиво о правописном речнику, ова је књи­га више од тога: она је, у исто време и граматички и акцентански речник, али и језички са­ветник. Она, дакле, има вишеструку намену, па ће корисницима бити и од вишеструке помоћи при писању, а уз то и прилика да прошире своје знање о српском стандардном језику уопште, посебно о његовој употреби у писменој и усменој комуникацији.

Последњи пут је 1960. године у оквиру Правописа српскохрватског језика, у издању Матице српске и Матице хрватске, публикован правописни речник. После пуних 50 година имамо нов пројекат сличног захвата али ипак другачији, ово је први правописни речник српског језика.

http://www.prometej.co.rs/E-Knjizara/2319/Pravopisni+recnik+srpskog+jezika.shtml

Поред Правописног речника, наша библиотека богатија је и за комплет књига из едиције Популарна лингвистика. У оквиру комплета објављени су наслови:

  • Култура говора
  • Занимљива граматика
  • Зашто се каже?
  • Приче о речима
  • Речник језичких недоумица
  • Испеци па реци
  • Страни изрази и изреке

 
Коментари су искључени на Ново у библиотеци: Правописни речник и Популарна лингвистика

Објављено од стране на 4. новембра 2010. инч Фонд библиотеке

 

Затворено за коментаре.

 
%d bloggers like this: