RSS

Празник поезије

29 мар

У понедељак, 21. марта, током поподневне смене, у холу наше школе се играло, певало, рецитовало, глумило… Радовали смо се првом дану пролећа, али смо имали још један разлог да се окупимо – желели смо да скренемо пажњу на датум који се у свету обележава као Светски дан поезије.

У организацији наставнице енглеског језика Тамаре Влаисављевић и библиотекарке Мирјане Радовановић, сви ученици нижих разреда имали су прилику да чују нешто више о овом дану и да погледају припремљени програм. Током четири часа у холу су се смењивали разреди са својим учитељима, али и учесници, тако да је сваки програм био другачији, прилагођен узрасту.

И публика је имала запажену улогу, сваки час смо започињали хорским певањем песама на енглеском, које су ученици увежбали на редовним часовима. Након приче о разлогу нашег окупљања, Светском дану поезије, наступале су мале балерине из првог разреда, а потом би се програм настављао рецитаторско-глумачким наступом ученика трећег разреда, које је припремила учитељица Људмила Воркапић.

Ученици рецитатори, учитељице Иване Бошњак, показали су нам са којим талентом се може наступати на такмичењима рецитатора.

За крај бисмо одгледали Барби плес у извођењу ученица трећег разреда.

Имали смо и госте, наше старије другаре. Душан Кривошић из VI 2 дошао је да нам прочита песму своје другарице из одељења Симоне Перц, објављену у једној правој књизи, а ученице из V 3, са наставницом Славицом Микић, припремиле су се да одрецитују неколико песама на енглеском језику.

Било је лепо, весело, распевано, разиграно… како и приличи првом дану пролећа.

 

Светски дан поезије, 21. март, установљен је од стране међународне организације УНЕСКО (која се бави образовањем, науком и културом), 1999. године, с циљем да се промовише читање, писање, објављивање и проучавање поезије широм света. У Србији је тај дан већ две године касније – 2001. први пут обележен.

Песници постоје од када постоји цивилизација, чак пре него што је и само писање измишљено. У почетку су се песме смишљале и преносиле усмено, а много касније су почеле и да се записују.

Смишљање песме је једна од људских вештина која захтева добро познавање језика на коме се песма испева, велики таленат и надахнуће.

Песници успевају да са мало речи пренесу велика осећања.

С тим у вези, ученици су позвани да се окушају као песници, да пишу стихове и да учествују на предстојећој Песничкој штафети, која ће нашу школу посетити 12. априла.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 29. марта 2011. инч Летопис

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: