RSS

Пола века од првог лета ка звездама

11 апр

Наставница физике у нашој школи, професор Јелена Брацић, поводом 12. априла, јубилеја везаног за први лет човека у свемир, поделила је са нама своја размишљања о научно-популарној литератури, коју препоручује својим ученицима за читање, уколико имају склоности и интересовања према астрономији.

Наставница Јелена каже:

Дан космонаутике који обележава цео свет је датум када је 12. априла 1961. год. лансирана прва космичка летелица, “Восток- 1” која је понела људско биће у орбиту око Земље. Први човек који је полетео у космос био је Јуриј Гагарин, двадесетседмогодишњи космонаут из Русије.

Сећање на тај давнашњи догађај је повод да се на овом месту помену књиге које се баве тематиком везаном за астронаутику и астрономију. Жеља ми је да заинтересоване упутим у могућности продубљивања знања и интересовања и да скренем пажњу на литературу која је доступна код нас и на нашем језику.

Наравно да се данас на интернету могу пронаћи нови, свежи и актуелни подаци као и резултати најновијих истраживања космоса, али књига је књига! Књига је да се чита! Више пута ! А има се и шта! Ево мојих предлога:

  1.  Милутин Миланковић „Кроз васиону и векове“ је научна историја астрономије, али и изузетна епистоларна и путописна проза. Ширином имагинације и вештином тумачења научних идеја, лепотом причања о древним приликама и лепотом језика и стила, она далеко превазилази научне бестселере XX века, попут „Кратке повести времена“ Стивена Хокинга, „Космоса“ Карла Сагана, историје васионе нобеловца Лиона Ледермана или „Снова о коначној теорији“ нобеловца Стивена Вајнберга.
  2. Миливој Југин Сателити и космички бродови- Књига садржи интересантне текстове подељене у више тематских целина: Свемир  и ми, Сателити у служби човека, Лет на Месец, Планете сунчевог система, Човек у свемиру… У књизи можемо наћи основне информације о томе како савладати гравитацију, шта су вишестепене ракете, како функционишу телекомуникациони и метеоролошки сателити, свемирске опсерваторије и друго.
  3. Ненад Ђ. Јанковић Откривање васионе – Књига намењена широком кругу читалаца, укључујући и ученике виших разреда основне школе, ради разумевања астрономских појава које се могу тумачити на научни начин као и митски и песнички…као бајке… Према свему изложеном, астрономија се развијала у сплету истинских научних открића.
  4. Нигел Хенбест Експлозија Васионе – Звезде, галаксије и црне рупе… о најновијим открићима која су променила наше поимање саме васионе.
  5.  Миливој Југин ПУТ У КОСМОС – Књига нашег познатог стручњака и познаваоца космичких истраживања са преко 400 страна великог формата, богато илустрована и обогаћена терминолошким речником из астронаутике и прегледом свих космичких летова закључно са Аполо-17 и Скајлаб-4.

У првом делу „Елементи космичког лета“ аутор износи оно што је најбитније из механике летова у међупланетарном простору и космосу уопште.

Други део књиге носи назив „Космичке летелице“. Ту се систематизовано приказује све оно што је почев од лансирања првог вештачког сателита Земље учињено у истраживању космоса. Наравно, у међувремену се свакодневно та истраживања настављају али хронолошки дат приказ са пуно података представља праву ризницу за упознавање развоја космичких истраживања. Коришћена литература обухвата и званичне извештаје Академије науке бивше СССР и НАСЕ.

Трећи део књиге “Конструктивни системи космичких летелица“ приказује техничка остварења управљања летом, спасавање посаде, везе и уређаје за спајање летелица и др. 

Најзад , четврти део говори о примени космичких летелица у војне сврхе.

Не могу а да не поменем и следеће наслове :

–   Карл Сеган Космос
–   Стивен Хокинг Космос у ораховој љусци
–   Павле Савић Од атома до небеских тела
–   Бранослав Шеварлић Путеви сазнања о васиони
–   Јосиф. С. Шкловски Васиона, живот, разум
–   Дејвид Филкин Васиона Стивена Хокинга
–   Исак Асимов Живот у свемиру
–   Стивен Вајнберг Снови о коначној теорији 

За оне које астрономија занима као школски предмет или приручник за оријентацију на небу, сматрам врло корисним следећа издања:

–   Мирослав Филиповић Астрономија на свим таласима
–   Олга Атанацковић-Вукмановић Општа астрофизика
–   Крсте Наумоски Сазвежђа северног неба
 

За љубитеље поезије за децу препоручујем књигу Јована М. Давидовића Како је човек полетео – истинита бајка о летењу.

И коначно, незаобилазан жанр научне фантастике: ту је тек тешко изабрати шта све може и треба да се прочита. Пре свега Жил Верн  20.000 миља под морем  или Пут у средиште Земље.

Да ли сте чули за Феномен Толкин? Штампана у милионским тиражима широм света његова дела (Џ. Р. Р.Толкин), а пре свих Господар прстенова изазивају огромно интересовање, нарочито међу младима који са страшћу прате митска збивања из Толкинове измишљене цивилизације. Роман се састоји из три дела: Дружина прстена, Две куле и Повратак краља.

Да поменем још неке ауторе: Фредерик Пол, Урсула Легвин, Исак Асимов, Артур Кларк…

Према многим романима снимљени су научно фантастични (SF) филмови као нпр. Звездани ратови Џорџа Лукаса, Контакт по роману Карла Сагана, Соларис по роману Станислава Лема, Blade Runner по роману Да ли андроиди сањају електричне овце Филипа К. Дика…

Занимљиво је и да је режисер Стенли Кјубрик снимио филм Одисеја 2001.  по сценарију Артура Кларка, а истоимени роман Кларк је написао после снимљеног филма. За тај филм Кјубрик је изјавио да бољи може да се сними „само на лицу места“. Препоручујем да га погледате!

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 11. априла 2011. инч Препоручујемо да прочитате...

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: