RSS

Поводом Meђународног дана писмености

08 сеп

Данас је 8. септембар – Међународни дан писмености. Тим поводом, као и ранијих година, у библиотеци су организовани сусрети, на којима су ученици, овај пут сва четири одељења шестог разреда, прво погледали презентацију посвећену овом датуму. Указано им је на велику важност писмености и образовања, као и на то да је распрострањеност неписмености у свету глобални проблем.

8. септембар је дан који је организација Уједињених нација (UN) за образовање, науку и културу Унеско (UNESCO), прогласила за Међународни дан писмености још 1967. године, да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини.

Осим тога, Генерална скупштина Уједињених нација је прогласила десетогодишњи период, од 2003 до 2012. године, за декаду у којој ће се посебна пажња посветити овом глобалном проблему.

Најновији подаци Унеско-а показују да је око 862 милиона одраслих људи у свету неписмено. То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише, а две трећине од тог броја чине жене. Према подацима којима располаже Унеско, чак 113 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је напустило.

У Србији данас има око 1,3 милиона становника без дана школе или само са неколико разреда. Према последњем попису становништва, из 2002. године, у Србији је било више од 20 % одраслих преко 15 година старости, који нису завршили основну школу, а чак 50 % оних који су завршили само основну или су функционално неписмени. Највиша стопа неписмености бележи се у јужној и источој Србији. Међу образованим становништвом у Србији највише је оних који су завршили средњу школу, а свега 6,5 % има факултетску диплому.

Након приказане презентације ученици су могли да поставе питања и продискутују о оном што су имали прилике да виде и чују. Највише су се задржали у разговору инспирисаном податком колико деце у свету није обухваћено школским системом. Сваки пут се та идеја многим ученицима, у првом моменту, учини примамљивом, а потом, кроз разговор, схвативши колико је тежак живот такве деце, сложимо се да је много лепше и лакше школовати се и уживати у детињству.

По ко зна који пут покренули смо и питање о употреби правописних правила у школском раду и комуникацији ван школе. Тужна је чињеница да се осим основаца и многи одрасли људи понашају као да је правопис скуп правила која се морају поштовати само на часовима српског језика, а које могу да забораве чим кроче ван школе.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 8. септембра 2011. инч Летопис

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: