RSS

Септембар у библиотеци

13 окт

Као да је јуче било… 1. септембар и почетак нове школске 2011/2012. године. Септембар је пролетео, зачуђујуће брзо. Да бисмо од заборава сачували све оно што вреди упамтити, кренимо редом, присетимо се важних септембарских момената…

1. септембра у Жаркове школске клупе први пут је село 119 ђака првака, распоређених у четири одељења. Пожелели смо им добродошлицу и пуно успеха током школовања. Ето нама 119 нових чланова школске библиотеке. Чим савладају азбуку, позваћу их у госте, да им покажем какво се то благо крије иза врата библиотеке.

Остали чланови библиотеке, ученици од II до VIII разреда, од првих дана посећују библиотеку, неки враћају књиге позајмљене пре летњег распуста, некима је већ затребала школска лектира, неке занима да ли је у међувремену стигло нешто ново…

Током септембра издато је укупно 745 књига, 537 су позајмили ученици, а 208 наставници и остали запослени у школи. Међу нижим разредима, посебно треба похвалити ученике II 4, II 3 и III 1, а међу ученицима виших разреда VII 3, VII 4 и V 3.

Током септембра, у библиотеци смо обележили два значајна датума: 8. септембар Међународни дан писмености и 26. септембар Европски дан језика.  

Поводом Међународног дана писмености, гости библиотеке били су ученици VI разреда са својим разредним старешинама, као и четвртаци са наставницом енглеског језика Тамаром. Погледали су презентацију, а потом, кроз разговор и питања, сазнали више о важности описмењавања (школовања) и проблему неписмености код нас и у свету. Тих дана у библиотеци је одржано чак 10 часова.

Поводом Европског дана језика, установљеног да би се људи широм Европе охрабрили да уче стране језике, часови енглеског језика у библиотеци (4 часа), за ученике III разреда,  организовани су у сарадњи са наставницом Вероником.


У сарадњи са психологом школе Тањом Босанац, обележили смо и један еколошки датум – 22. септембар Европски дан без аутомобила. О овој теми разговарале смо са ученицима V разреда и њиховим разредним старешинама.

На друштвеним мрежама, Фејсбуку и Твитеру, скренули смо пажњу на рођендане великих имена књижевности у септембру: 9. септембра 1828. рођен је Лав Николајевич Толстој, 15. септембра 1890. Агата Кристи, а 30. септембра 1876. Милан Ракић.

На септембарском календару требало би заокружити још пар датума које треба запамтити: 16. септембар Међународни дан очувања озонског омотача, 21. септембар Међународни дан мира и 23. септембар званични почетак јесени на северној Земљиној полулопти.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 13. октобра 2011. инч Летопис

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: