RSS

Фонд библиотеке

18 јан

Често ме ђаци питају чему служе велике плаве књиге које могу видети у нашој библиотеци, углавном на библиотекарском столу. Приметили су да нису штампане, да садрже неке табеле и да те табеле ја ручно испуњавам. Објасним им тада да су то такозване књиге инвентара и да се у четири велике плаво укоричене књиге налази уписан целокупан фонд наше библиотеке. У њима су подаци о свим књигама које су се налазиле овде од оснивања школске библиотеке, како оне које су сада у библиотеци, тако и оне које су давно расходоване (изгубљене или похабане).

Поред редног броја и назива сваке књиге, уписани су њени основни подаци, име писца, где и када је издата, колико је плаћена или ко ју је поклонио, али и такозвани УДК број, који свака књига има на налепници на корицама, и из кога ми библиотекари можемо прочитати још штошта… Нпр. можемо знати и без отварања књиге да ли се у њој налазе песме, приче, роман… можемо видети којој националној књижевности припада писац књиге (одакле потиче) или да је можда у питању књига посвећена некој одређеној науци.

Увидом у те инвентарне књиге наше школске библиотеке, на дан 31. децембра 2011. наша  библиотека поседује 14301 књигу, од чега 12273 убрајамо у књижевност (романи, књиге приповедака, драма, поезије… ) и 2028 енциклопедија, речника, монографија и књига стручне литературе из разних области. Осим тога, посебно се води евиденција о фонду уџбеника и приручника, за све разреде, и тај фонд броји 1925 књига.

У 2011. години набављено је 288 књига за библиотеку, од чега 41 књигу убрајамо у стручну литературу. За потребе наставника, у току 2011. добијено је на поклон од издавачких кућа или купљено и 373 уџбеника и приручника.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 18. јануара 2012. инч Фонд библиотеке

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: