RSS

Обележили смо Међународни дан права детета

23 нов

Kао Дан права детета 20. новембар се обележава од 1959. године, када су Уједињене нације усвојиле Декларацију о правима детета. На исти дан 1989. Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је Конвенцију о правима детета, која представља уговор Уједињених нација са државама потписницама, а који прецизира која све права припадају деци. Она поставља основне стандарде за добробит деце на различитим стадијумима њиховог развоја. Државе које прихвате и потпишу Конвенцију постају замље чланице тог уговора и прихватају обавезу да буду законски одговорне за њену примену.

Сваке године, током недеље која претходи овом дану, у нашој школи наставници и ученици разговарају о овој теми. Ученици се упознају са правима, која им по закону припадају, али говоре и о обавезама, које као деца у породици и у школи морају да испоштују.

Последњих година у нашем друштву нарочито је актуална прича о насиљу и злостављању међу вршњацима или у породици. Зато посебну пажњу посвећујемо причи о праву сваког детата да буде заштићено од свих облика злоупотребе, занемаривања и злостављања, као и о томе како реаговати, коме се обратити у случајевима да су сами злостављани и трпе насиље или да имају сазнање да се нешто слично дешава њиховим вршњацима.

Акценат стављамо и на део Конвенције који се односи на толерантан однос према свима и говори да ни једно дете не сме бити дискриминисано због свог пола, боје коже, језика или религије, нити због физичке или менталне ометености.

Као и претходних година, у договору са наставницом Тамаром Влаисављевић, у библиотеци је одржано низ предавања и разговора са ученицима свих одељења IV разреда, а са наставницом Славицом Новаковић, у оквиру активности Клуба за УН наше школе, у неколико одељења од V до VIII разреда.

Морам истаћи да су ученици изузетно заинтересовани за ову тему, пажљиво прате сва излагања и радо износе своје мишљење.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 23. новембра 2012. инч Летопис

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: