RSS

Светски дан поезије – 21. март

21 мар

Светски дан поезије, 21. март, установљен је од стране међународне организације УНЕСКО (која се бави образовањем, науком и културом), 1999. године, с циљем да се промовише читање, писање, објављивање и проучавање поезије широм света. У Србији је тај дан већ две године касније – 2001. први пут обележен.

world_poetry_day

Поезија је део књижевности, најчешће је препознајемо по томе што је написана у стиховима. Другачије се назива песништво, а књижевно дело које је састављено од стихова назива се песма. Песник или песникиња је особа која смишља песме.

Песници постоје од када постоји цивилизација, чак пре него што је и само писање измишљено. У почетку су се песме смишљале и преносиле усмено, а много касније су почеле и да се записују.

Данас постоји поезија за децу и поезија за одрасле. Постоје лирске песме, које говоре о осећањима и постоје епске песме, које описују људе и догађаје. Међу песмама, једног дана ћете разликовати: описне, родољубиве, љубавне песме, химне, успаванке, шаљиве песме, баладе, поеме, …

Смишљање песме је једна од људских вештина која захтева добро познавање језика на коме се песма испева, велики таленат и надахнуће. Песници успевају да са мало речи пренесу велика осећања.

Зато, размислите о томе да се окушате у писању песама за предстојећу Песничку штафету.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 21. марта 2013. инч Вести

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: