RSS

На крају школске године…

25 јун

Када школску, односно наставну, годину приведемо крају, обичај налаже, а то нам је и обавеза, да се прикупе подаци и припреме извештаји о свему што смо радили током године. Пред вама је извод из извештаја школског библиотекара, заправо делови за које сам сматрала да би вам могли бити интересантни…

Планом и програмом рада школског библиотекара предвиђени су послови и активности који ће се обављати током школске године. Сви послови и активности су реализовани према месечним плановима.

Васпитно-образовна делатност школског библиотекара константно је  остваривана у оквиру рада са ученицима: упознавање са радом школске библиотеке и са библиотечким фондом; упознавање с врстама библиотечке грађе и оспособљавање за њено самостално коришћење; упознавање са пословима библиотекара; пружање помоћи при избору литературе и друге грађе; остваривање програма образовно-васпитног рада с ученицима у школској библиотеци; испитивање потреба и интересовања за књигом и другом библиотечком грађом; формирање навика за самостално налажење потребних информација и развијање читалачких способности; развијање навика за чување, заштиту и руковање књижном грађом; пружање помоћи ученицима у организовању самосталног рада ван школе; развијање метода самосталног рада уз коришћење књижног материјала.

У оквиру ових активности посебно су одржани часови у библиотеци за ученике првог разреда са циљем упознавања са радом школске библиотеке, упознавања правила понашања и популаризацијом читања.

Одржани су часови на којима смо посебну пажњу посветили важности учења страних језика, а поводом Европског дана језика, са ученицима одељења трећег и шестог разреда.

Ученици појединих одељења четвртог, петог, седмог и осмог разреда на часовима у библиотеци упознати су са Конвенцијом о правима детета, поводом Међународног дана деце.

Ученици петог разреда припремали су се у библиотеци за писмену вежбу, а ученици четвртог разреда за самостално коришћење енциклоедија и речника.

Ученици трећег, четвртог и петог разреда обухваћени су циклусом промоција књиге и презентацијом под називом У сусрет Песничкој штафети.

За ученике који похађају продужени боравак, организован је Читалачки кутак, часови читања у библиотеци.

Укупно је одржано 41 час у библиотеци, у организацији библиотекара, а простор библиотеке, као и библиотечка грађа често су коришћени за часове додатне наставе и рад секција, а ученицима је пружана помоћ и подршка у раду на самосталним и групним пројектима.

У оквиру сарадње са наставницима планирана је набавка књижне грађе у складу са потребама (уџбеници и стручна литература); информисани су стручни активи о набавци нове стручне литературе за предмете, дидактичко-методичке и педагошко-психолошке литературе и припремана је књижна и некњижна грађa и други материјали за потребе редовне, додатне и допунске наставе, слободних активности и других облика образовно-васпитног рада.

У току школске 2012/2013. набављено је и обрађено 423 монографских публикација (књига) и 273 уџбеника и приручника.

Током ове школске године, ученицима је издато укупно 3702 књига, а наставницима 672. Значи да је у току ове школске године укупно издато 4374 књига.

Настављено је са увођењем књижног фонда у библиотечки компјутерски програм и у потпуности се ради електронско евидентирање издатих књига, што је у многоме олакшало и убрзало рад.

Реализоване су и активности планирања и реализације културне и јавне делатности школске библиотеке у оквиру планираних активности на нивоу школе: обележени су Међународни дан писмености 8. септембар, Европски дан језика 26. септембар, Дечја недеља (почетак октобра), Дан права детета 20. новембар, школска слава Свети Сава, Дан матерњег језика 21. фебруар, Светски дан поезије 21. март, Међународни дан књиге за децу 2. април, Дани школе, Светски дан књиге 23. април, а у оквиру ових последњих, постављена је изложба „Трагом најстарије књиге у школској библиотеци.“…

Учествовали смо у манифестацијама „Песничка штафета“ и „Читалачка значка“, у организацији Градске народне библиотеке; припреман је и сакупљан материјал за школски сајт, редовно је одржаван и информативни Блог школске библиотеке на интернету. Школска библиотека је промовисана на друштвеним мрежама.

Библиотека

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 25. јуна 2013. инч Летопис

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: