RSS

У Ноћи истраживача

07 окт

Током протекле Ноћи истраживача, у оквиру програма Дечјег одељења Градске народне библиотеке, ученице наше школе Милана Белеуц, Сара Агић и Душица Пиперски, читале су своје радове на тему Светлост.

noc-istrazivaca-2015

Светлост – Милана Белеуц  VII 2

Срећна сам што наше године не пролазе толико брзо као светлосне, јер да је тако, не бих имала времена да проживим све авантуре које ми детињство намеће.

Искрено, када помислим на светлост, прво што ми пада на памет је да упалиш сијалицу, да нас обасјава сунце, да осветлиш нечији живот срећом, да се просветлиш учењем… Када има светлости у твојој души, можеш све: да безбрижно ходаш по светлуцајућим степеницама и  да са висине гледаш како светлост усрећује сав живи свет, да гледаш како све око тебе блиста.

Та магија дешава се сваког дана, само се нико од људи не би сетио да скине сунчане наочаре и ужива у светлости бар неколико минута. Зашто нико не ужива на месечини, њеној светлости, већ су сви за рачунарима, са телефонима у џеповима.

Зашто нико не трчкара у врелим летњим данаима босоног по јутарњој роси док му светлосни зраци милују кожу? То су питања на која не могу да одговорим поред силне технологије и њене „вештачке“ светлости која је око нас. Па, ипак, ти природни извори светлости су ту поред нас! Чекају на онога ко ће знати да цени њихову вредност, ко ће их се радо присећати сваког јутра када устане и погледа кроз прозор.

Треба тежити висини, идеалима, савршенству, вечитој светлости. А, то је, ако ништа друго, спокојно и безбрижно детињство које има свако дете од нас. Потребно је само запалити његову искру да би трајало!

Светлост – Сара Агић VII 2

Светлост за мене представља наду, доброг пријатеља, нешто што ће ми улепшати живот и увек ће ми помоћи. Али, неко ће се питати како да ти светлост буде друг? Па, колико пута ме је само спасила од мрака у којем се крију страшна, опасна, измишљена бића, а она – светлост,  била је ту за мене.

И светлост има свог непријатеља, који је и мој. То је мрак. О њему сви знате. Његова боја је ружна, а боја мог пријатеља је лепа, бела.

Симбол мог пријатеља је живот. Па, ко не би био поносан таквим пријатељем! Он помаже свој деци, која се, попут мене, плаше мрака. Чини добра дела, а још нам је даровао и имена: Светлан, Светолик, Светлана…

Надам се да сада разумете зашто ми је светлост пријатељ. Његова светлост је толико јака и за све људе једнака. Молим један аплауз за њега јер он га заслужује!

Светлост –   Душица Пиперски VII 2

Субота, радни дан у школи. Дошла сам ради одабира слика о теми светлост. Гледајући туђе и своје радове, изгубила сам се у мислима о томе шта је светлост и колико је вредна.

У Библији пише: “И рече Бог – Нека буде светлост, и би светлост“. Још од старих времена људи су били жељни да открију одакле светлост долази. Порекло човека обележила је светлост – од питања шта је Сунце, ка открићу ватре, струје – без које живот данас и не може  да се замисли. Ето, то је био одговор на питање колико нам је светлост битна.

Али, појам светлости има различита значења попут просветљења, доласка нових идеја… Зашто се у цртању, стриповима и сл. када се неком појави нека идеја то илуструје сијалицом – светлошћу? Јер, светлост је увек била нека врста водиље кроз живот, нешто што тежи новим открићима. Њу не можеш ухватити, неопипљива је, а може те загрејати око срца када те хладноћа загрли.

Светлост је и симбол радости и среће који тера таму из душа и доводи најјефтинији лек и најлепши украс на нечијем лицу – осмех.

Свако треба у себи да нађе свој извор светлости који ће га водити у свет пун боја, јер светлост је извор живота и лепоте.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 7. октобра 2015. инч Радови ученика

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: